יונתן סינדל, פלאש 90סמוטריץ׳ תוקף את יאיר גולן: ״הוא אומר בקול את מה שאיזנקוט וליברמן מנסים להסתיר״
הוויכוח בתוך המערכת הפוליטית סביב האפשרות לשיתוף פעולה עם רע״ם ממשיך להסלים, והפעם מגיעה מתקפה ישירה מצד שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳. בתגובה לדבריו של יאיר גולן על האפשרות להקים ממשלה המבוססת על מפלגות גוש השינוי ובשיתוף רע״ם, טען סמוטריץ׳ כי מדובר בחשיפה ברורה של הכוונות הפוליטיות בגוש המתנגד לממשלה הנוכחית.
לדברי סמוטריץ׳, גולן מבטא בפומבי קו שלדעתו גורמים אחרים בגוש מנסים לטשטש בפני הציבור. הוא הזכיר בהקשר זה את גדי איזנקוט ואת אביגדור ליברמן, וטען כי חרף הצהרות והסתייגויות שונות שנשמעות מצדם, האפשרות להקמת ממשלה שתישען על שיתוף פעולה עם רע״ם עדיין עומדת בלב המאבק הפוליטי.
״אומרים בקול את מה שאחרים מנסים להסתיר״
סמוטריץ׳ טען כי דבריו של גולן מסירים, מבחינתו, את הערפל סביב הרכב הממשלה האפשרי לאחר הבחירות. לדבריו, הציבור צריך לבחון לא רק את ההצהרות של כל מפלגה בנפרד, אלא גם את מערך השותפויות האפשרי בין המפלגות המרכיבות את גוש השינוי.
שר האוצר קשר בין גולן, איזנקוט וליברמן וטען כי בסופו של דבר שלושתם עלולים לשתף פעולה במסגרת קואליציה אחת. עם זאת, בתוך גוש השינוי עצמו קיימות מחלוקות משמעותיות בנושא, כאשר ליברמן כבר הביע בעבר התנגדות לשותפות עם רע״ם, וגם איזנקוט הצהיר כי רע״ם לא תהיה חלק מהממשלה אם לא תעמוד בתנאים שהציב.
המסר של סמוטריץ׳: מאבק על דמות הממשלה הבאה
סמוטריץ׳ הרחיב את הביקורת מעבר לשאלת השותפות עם רע״ם וטען כי ממשלה שתקום בהרכב כזה תפעל בכיוון הפוך למדיניות שמקדמת הציונות הדתית. לדבריו, מדובר במאבק עקרוני על אופייה של המדינה ועל שורת סוגיות הנמצאות בלב המחלוקת הציבורית.
בין היתר טען שר האוצר כי ממשלה כזו תחזק את הכוח הקיים של מערכת המשפט, תפעל נגד יישובים וחוות שהוקמו בשנים האחרונות ותנקוט מדיניות שלדעתו תפגע בזהותה היהודית של מדינת ישראל. אלה הן טענות פוליטיות שלו לגבי המדיניות העתידית האפשרית של יריביו, ולא צעדים שהוכרזו בפועל על ידי אותם גורמים.
״ממשלת סזון״ – ביטוי חריף במערכת הבחירות
בדבריו השתמש סמוטריץ׳ בביטוי החריף ״ממשלת סזון״ כדי לתאר את הממשלה האפשרית שהוא מזהיר מפניה. באמצעות הביטוי הזה ביקש לחדד את טענתו כי הקמת קואליציה המשלבת את מפלגות גוש השינוי עם תמיכה או שותפות מצד רע״ם תהווה, מבחינתו, שינוי עמוק בכיוון הפוליטי והלאומי של המדינה.
ההתבטאות משתלבת בקמפיין הבחירות שבו שאלת ההישענות על מפלגות ערביות הפכה לאחת הסוגיות המרכזיות. בימים האחרונים כבר נרשמו חילוקי דעות פומביים בתוך גוש השינוי בשאלה האם ניתן או נכון להקים ממשלה בשיתוף רע״ם או בתמיכתה מבחוץ.
ליברמן מציב קו אדום – איזנקוט מחדד עמדה
למרות דבריו של סמוטריץ׳, התמונה בתוך גוש השינוי מורכבת יותר. אביגדור ליברמן הבהיר בתקופה האחרונה כי מבחינתו שיתוף פעולה קואליציוני עם רע״ם אינו בא בחשבון, ואף תמך בוועדת הבחירות במהלך שנועד לפסול את הרשימה מהתמודדות.
גם גדי איזנקוט הצהיר לאחרונה כי רע״ם לא תהיה חלק מהממשלה הבאה אם לא תקבל את התנאים שהציב, בהם הכרה בחמאס כארגון טרור שיש להביסו. בכך ניסה איזנקוט לשרטט גבולות ברורים יותר לשותפויות האפשריות, על רקע הלחץ הגובר מצד יריביו הפוליטיים בנושא.
גולן מציג גישה שונה
יאיר גולן, לעומת זאת, מציג לאורך התקופה האחרונה עמדה פתוחה יותר בנוגע לשותפות פוליטית עם הציבור הערבי. הוא התנגד לפסילה גורפת של רע״ם והמפלגות הערביות והדגיש את זכותם של אזרחי ישראל הערבים לבחור, להיבחר ולהשתתף בהנהגת המדינה, לצד תמיכתו בפסילה האישית של סאמי אבו שחאדה.
הפער הזה בין ראשי המפלגות ממחיש את אחת המחלוקות המרכזיות בתוך גוש השינוי ערב הבחירות: האם להקים ממשלה רק על בסיס מפלגות ציוניות, או להשאיר פתח לשיתוף פעולה עם רע״ם במתכונת כלשהי.
סמוטריץ׳ פונה ישירות לבוחרי הימין
בסיום דבריו ניסה סמוטריץ׳ להפוך את הוויכוח סביב רע״ם למסגרת רחבה יותר של מאבק על כוחו של המחנה הלאומי. הוא קרא לחזק את הציונות הדתית וטען כי מפלגה חזקה תוכל למנוע הקמת ממשלה מהסוג שאותו הוא מתאר.
המסר הזה משתלב בקו שמוביל סמוטריץ׳ לאורך מערכת הבחירות, שבמסגרתו הוא מבקש להציג את הבחירה בינו לבין יריביו לא רק כשאלה מפלגתית, אלא כהכרעה על כיוון הממשלה הבאה ועל מידת ההשפעה של הציונות הדתית בתוכה.
הקרב על רע״ם צפוי להישאר במרכז הקמפיין
ככל שמתקרבים למועד הבחירות, שאלת רע״ם הופכת לאחת מנקודות המחלוקת הבולטות בין הגושים וגם בתוך גוש השינוי עצמו. בעוד גולן מציג עמדה פתוחה יותר לשיתוף, ליברמן מציב התנגדות ברורה, ואיזנקוט מנסה להתנות כל אפשרות בתנאים מדיניים וביטחוניים.
סמוטריץ׳, מצדו, מבקש לחבר בין כל הגורמים הללו ולהציגם כחלק מממשלה עתידית אחת. הפער בין ההצהרות של ראשי המפלגות השונים צפוי להמשיך לעמוד במרכז העימות הפוליטי, במיוחד ככל שהדיון יעבור משאלת חלוקת המנדטים לשאלת זהות השותפים שינסו להרכיב את הממשלה הבאה.
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם














