איור: AIכדור חיידקים הוריד זיהומי דם ב-77%
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine מדווח כי תכשיר חי בכדור, המכיל תערובת של 16 זני חיידקים, הפחית באופן משמעותי את שיעור זיהומי הדם אצל מבוגרים שעברו השתלת מח עצם מתורם (השתלה אלוגנאית).
בזרוע האקראית והמבוקרת של הניסוי בשלב 1b, זיהומי דם הופיעו אצל 10% מהמטופלים שקיבלו את התכשיר SER-155, לעומת כ-43% בקבוצת הפלצבו – ירידה יחסית של כ-77% בסיכון. בנוסף, ימי השימוש באנטיביוטיקה מערכתית לטיפול באירועים היו נמוכים יותר בממוצע בקבוצת הטיפול (כ-9 ימים לעומת כ-21).
התכשיר ניתן דרך הפה בשני מחזורים: לפני הכנה להשתלה ואחרי התאוששות ספירת הנויטרופילים. לפני כל מחזור ניתן גם טיפול מקדים באנטיביוטיקה אוראלית שנועדה לפנות מקום לחיידקים החדשים במעי. החוקרים מדגישים שהתוצאות משקפות את השילוב כולו, ולא ניתן להפריד בין השפעת התכשיר להשפעת המיקנון המקדים.
למה זיהום דם מסוכן אחרי השתלה
אחרי השתלת מח עצם מתורם, מערכת החיסון חלשה מאוד לתקופה. חלק גדול מזיהומי הדם בתקופה הזו מיוחס לחיידקים שמתרבים במעי ועוברים דרך מחסום המעי הפגוע אל זרם הדם. התכשיר תוכנן לשקם את איזון המיקרוביום, לחזק את שלמות מחסום המעי ולהפחית דלקת מערכתית.
בדיקות נלוות הראו כי אצל מקבלי SER-155 ירדה רמת האלבומין בצואה – סמן לפגיעה בשלמות דופן המעי – וגם מדדי דלקת בדם היו נמוכים יותר בהשוואה לפלצבו. זני התכשיר נקלטו במעי, והבטיחות הייתה דומה לפלצבו: לא דווחו אירועים חמורים שיוחסו לטיפול, ולא נמצאו זיהומים בזני התכשיר עצמם.
מה עדיין צריך לבדוק
הניסוי היה קטן יחסית: בזרוע האקראית נותחו 34 משתתפים שקיבלו את התכשיר והשתלה. חלק מהיעדים המשניים – כמו חום בנויטרופניה נמוכה ודלקת מעי חריפה מול השתל – לא הגיעו למשמעות סטטיסטית. התכשיר כבר קיבל מה-FDA מעמד של פריצת דרך ושל מסלול מהיר להפחתת זיהומי דם אחרי השתלה אלוגנאית, ומוכן לשלב 2 בכפוף למימון.
המידע מבוסס על פרסום מדעי ועל הודעת החברה המפתחת. הכתבה אינה מהווה ייעוץ רפואי אישי, והחלטות טיפול מתקבלות רק מול הצוות הרפואי המטפל.
תגובות
0נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם














