
ואנס: ״איראן לא תוכל לבנות נשק גרעיני גם בעוד חצי שנה או שנה״
סגן נשיא ארצות הברית, ג’יי די ואנס, הציג את מטרת הממשל האמריקני בכל הנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית והבהיר כי מבחינת וושינגטון, היעד אינו מסתכם בפגיעה מיידית ביכולותיה של טהרן — אלא ביצירת מצב שבו איראן לא תוכל לשקם את התשתיות הדרושות לפיתוח נשק גרעיני גם בשנים הבאות.
בריאיון לרשת Newsmax אמר ואנס כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מבקש להבטיח שלאיראן לא יישארו המשאבים והתשתיות שיאפשרו לה להקים מחדש את תוכניתה הגרעינית.
לדבריו, המטרה האמריקנית היא ליצור פגיעה ארוכת טווח ביכולת האיראנית, באופן שימנע מטהרן לחזור למסלול לפיתוח נשק גרעיני לא רק בעתיד הקרוב, אלא גם בעוד שנים.
״מה שנשיא ארצות הברית מנסה להבטיח הוא שלא יהיו להם המשאבים ולא תהיה להם התשתית לבנות מחדש את התוכנית״, אמר ואנס. לדבריו, השאיפה היא שגם ״בעוד שנתיים, שלוש שנים או עשר שנים״ לא תהיה בידי איראן היכולת הנדרשת לפתח נשק גרעיני.
סגן הנשיא התייחס גם לאפשרות שטהרן תנסה לחדש במהירות את מאמציה בתחום הגרעין. לדבריו, ההערכה של הממשל היא כי איראן אינה מסוגלת להגיע לנשק גרעיני בתוך חודשים ספורים, גם אם תחליט לנסות לעשות זאת.
״האם איראן יכולה לבנות נשק גרעיני בעוד שישה חודשים או שנה, אם תנסה? לא״, הצהיר ואנס.
בדיווח של Newsmax צוין כי ואנס קשר את דבריו לפגיעה האמריקנית במתקני הגרעין של איראן, וטען כי השלב הבא מבחינת ממשל טראמפ הוא למנוע מטהרן לבנות מחדש את היכולות שנפגעו. מדובר בהערכתו ובהצגת מדיניות הממשל האמריקני; היקף הנזק בפועל ומשך הזמן שיידרש לאיראן לשקם יכולות גרעיניות הם סוגיות הנתונות להערכות מודיעיניות ומקצועיות שונות.
דבריו של ואנס מציבים במרכז את שאלת היום שאחרי הפגיעה בתשתיות הגרעין: מבחינת הממשל האמריקני, המבחן אינו רק אם איראן מסוגלת לייצר נשק גרעיני כיום, אלא האם ניתן למנוע ממנה את היכולת לשוב ולבנות את התוכנית לאורך זמן.
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם














