צילום: Arevimzelze, ויקישיתוףזה לא נגמר! יוסף חדאד בראיון נוסף ומאוחר יותר: "הפתרון הוא שתי מדינות"
בראיון שפורסם בגיליון ספטמבר 2022 של Jüdische Rundschau, ירחון יהודי שיוצא לאור בגרמניה, נשאל יוסף חדאד מה עמדתו בנוגע לפתרון שתי המדינות. "כן, הפתרון הוא פתרון שתי המדינות", השיב חדאד, ומיד הוסיף: "אבל כדי להגיע אליו, צריכים להתקיים כמה תנאים".
את הראיון ערך בירושלים הכותב יורגן מילר (Jürgen Th. Müller). לפי מה שנכתב בכתבה, השיחה התנהלה באנגלית והמראיין תרגם אותה לגרמנית. הדברים מופיעים בעמוד 37 של הגיליון המודפס, וגם באתר העיתון.
הקטע מתוך הראיון, בתרגום לעברית
השאלה: "מה עמדתך בנושא?"
המראיין הזכיר שלפי פוליטיקאים ברחבי העולם, מנשיא ארה"ב דאז ג'ו ביידן ועד קנצלר גרמניה דאז אולף שולץ, יש רק דרך אחת לשלום: פתרון שתי המדינות, "מדינת פלסטין עצמאית, החיה בשלום לצד שכנתה ישראל". אז שאל את חדאד: "מה עמדתך בנושא?"
"הפתרון יבוא מהערבים הישראלים"
חדאד פתח את תשובתו בקביעה שהפתרון לסכסוך "לא יבוא מהאומות המאוחדות, גם לא מהאיחוד האירופי, מארה"ב או מקטאר. הפתרון יבוא מהערבים הישראלים!". לדבריו, שני מיליון האזרחים הערבים בישראל הם הפתרון, בתנאי שישתלבו באופן מלא בחברה הישראלית.
הוא אמר שבמשרדים הממשלתיים בישראל יש היום פחות מאחוז אחד של ערבים, ושהם צריכים להיות לפחות 20 אחוז, כמו חלקם באוכלוסייה. לדבריו, בחלק מהתחומים כבר הושגו הישגים גדולים: הערבים הם חמישית מהאוכלוסייה, אבל 30 אחוז מהרופאים ו-50 אחוז מהרוקחים בישראל. עוד אמר שהערבים הישראלים יכולים למלא את תפקיד המפתח במשא ומתן לשלום בין ישראלים לפלסטינים.
התנאים של חדאד
"כן, הפתרון הוא פתרון שתי המדינות. אבל כדי להגיע אליו, צריכים להתקיים כמה תנאים", אמר חדאד, ופירט:
- החמאס חייב להיעלם: "זה ארגון טרור, החמאס כולו".
- הרשות הפלסטינית חייבת להפסיק לתמוך בטרור. כדוגמה אמר שכאשר מחבל נידון לעשר עד עשרים שנות מאסר בכלא ישראלי על פיגוע, הרשות משלמת למשפחתו 10,000 שקל בכל חודש, וכשהעונש הוא 20 שנה ומעלה, הסכום גבוה עוד יותר. "כך תומכים בטרור!", אמר. "המסר לפלסטינים הוא: אם תבצע פיגוע, תקבל על זה כסף".
- ישראל חייבת להיות מוכרת כמדינה יהודית דמוקרטית.
- במערכת החינוך צריך להסיר את כל הספרים "המלאים בשנאה", ולחנך את הילדים "לסובלנות, לאהבה ולשלום".
- ירושלים: "ירושלים אינה קלף מיקוח עבור ישראל! אנחנו חייבים להיות מציאותיים, וגם לפלסטינים אנחנו חייבים לומר את זה".
את התשובה חתם חדאד במשפט: "כשכל זה יתממש, נוכל לדבר על שתי מדינות".
ומה עם מדינה אחת?
בהמשך הראיון ציין המראיין שיש פוליטיקאים ישראלים שמעדיפים פתרון של מדינה אחת. חדאד דחה את הרעיון ואמר שבמקרה כזה יש שתי אפשרויות: או שישראל תהפוך באמת למדינת אפרטהייד, "וכל הארגונים האנטי-ישראליים יקבלו סיבה לחגוג", או שהפלסטינים ביהודה ושומרון ובעזה יקבלו זכות הצבעה מלאה. "אם עושים את זה, זה הסוף של מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית", אמר. "ברגע שהערבים האלה ישתלטו כאן, לא תהיה יותר דמוקרטיה. את זה אני לא רוצה לחוות".
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם














