
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק התחרות הכלכלית (תיקון מס' 23 והוראת שעה), התשפ"ג 2023. 12 חברי כנסת תמכו בהצעה ללא מתנגדים והיא תועבר לוועדת חוקה.
מוצע לקבוע איסור על יבואנים ישירים לעשות מעשים שיפגעו בתחרות הנובעת מייבוא מקביל ומייבוא אישי. עוד מוצע לקבוע סמכות לממונה על התחרות להטיל עיצום כספי על מפר האיסור האמור. כמו כן, מוצע לקבוע בהוראת שעה חובת דיווח של יבואן ישיר למנהל המכס, אחת לשישה חודשים, אשר יכלול פרטים על כלי רכב שייבא בששת החודשים שקדמו לדיווח וקיימת לגביהם העדפה בשיעור המכס.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "התחרות מצד היבוא המקביל היא בעלת משמעות רבה, בעיקר בהיבט התחרות על המחיר. יבוא מקביל יכול להוזיל מחיר לצרכן, בנסיבות מתאימות, על ידי ניצול הזדמנויות של ארביטראז' בין–לאומי (כלומר, פער במחירו של מוצר מסוים במדינות שונות).
כך, יכול היבואן המקביל לקנות טובין בשווקים שבהם המחיר שגובה הספק הבין– לאומי נמוך מזה שהוא גובה בעבור טובין המיועדים לשוק הישראלי, או עודפים מסיטונאי גדול בעל כוח קנייה משמעותי. רכישת המוצר במחיר המוזל עשויה להתגלגל, בתורה, לצרכן הישראלי. התחרות מיבוא מקביל אף עשויה להיות מקור תחרות עיקרי על ליבו של הצרכן במצב שבו מסיבות שונות לא מתקיימת תחרות בין־מותגית מספקת".


תגובות
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם