
בעקבות נטישת וושינגטון את המובלעות הכורדיות בסוריה בינואר האחרון, גוברת הביקורת נגד שיתוף פעולה עם המערב בתקיפות נגד טהרן: "הם יפקירו אתכם, אל תחזרו על הטעויות שלנו"
תושבים ומנהיגים כורדים בצפון-מזרח סוריה פנו השבוע בקריאה למקביליהם באיראן והזהירו אותם מפני כריתת ברית צבאית עם ארצות הברית במאבקה נגד המשטר בטהראן.
על פי דיווחי סוכנות הידיעות רויטרס, מיליציות כורדיות-איראניות הפועלות מצפון עיראק כבר החלו בהתייעצויות עם גורמים אמריקאיים בנוגע לאפשרות של פתיחת חזית קרקעית במערב איראן, זאת במקביל למערכה האווירית המשותפת של ארה"ב וישראל במדינה.
האזהרות הסוריות מגיעות על רקע טראומה טרייה מהחודשים האחרונים. לאחר למעלה מעשור שבו לחמו הכורדים בסוריה לצד האמריקאים נגד דאעש והקימו אזור אוטונומי, הם נאלצו להתמודד בינואר האחרון עם מתקפה רחבה של צבא סוריה תחת הנשיא אחמד אל-שרע. הכורדים, שקיוו להתערבות אמריקאית, נתקלו בסירוב מוושינגטון שדחקה בהם במקום זאת להיטמע בתוך הכוחות הסוריים החדשים. "אם ייחתם הסכם בין ארה"ב לאיראנים, הם יחסלו אתכם", הזהיר סעד עלי, תושב קמישלי בן 45, שהדגיש כי מדובר בשיעור שנלמד בדרך הקשה.
גם בדרג הפוליטי נשמעים קולות דומים. אחמד ברכאת, העומד בראש המפלגה הכורדית הדמוקרטית הפרוגרסיבית בסוריה, קרא לכורדים באיראן לנקוט משנה זהירות. לדבריו, הפיכה ל- "חוד החנית" של המערב בעימות מול איראן אינה משרתת את האינטרס הכורדי בעת הנוכחית. במקביל, מקורות כורדיים-איראניים אישרו כי קיים חשש כבד מבגידה דומה ולכן דרשו המנהיגים ערבויות חתומות מראש מוושינגטון בנוגע לעתיד האזורים הכורדיים, דרישה שטרם זכתה למענה ברור.
עמדתו של הממשל האמריקאי נותרה מעורפלת ומעוררת תהיות בקרב הפלגים בשטח. ביום חמישי האחרון הגדיר הנשיא דונלד טראמפ את האפשרות של כניסת כוחות כורדיים מעיראק לאיראן כ- "נפלאה", אך נמנע מלהתחייב לסיוע אווירי עבורם. יומיים לאחר מכן כבר נראה היה כי הוא נסוג מעמדה זו והצהיר בפני עיתונאים כי אינו מעוניין שלוחמים כורדים ייכנסו לשטח איראן.
במקביל למגעים עם ארה"ב, דווח כי גם ישראל מקיימת מזה כשנה שיחות עם קבוצות מורדים כורדיות-איראניות בחבל כורדיסטן העיראקית, מה שמוסיף מורכבות למתיחות האזורית הגבוהה ממילא.


תגובות
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם