
חשש כבד: איראן השתמשה בנשק כימי נגד מפגינים - דוח חדש חושף את אכזריות המשטר
דו"ח חדש של "הקרן להגנה על הדמוקרטיות" (FDD) חושף פער משמעותי בפיקוח המערבי על היכולות הכימיות של טהרן, וזאת על רקע דיווחים על שימוש בנשק בלתי קונבנציונלי לדיכוי המהומות במדינה.
בעוד הקהילה הבינלאומית ממקדת את מרבית מאמצי הניטור שלה בתוכנית הגרעין האיראנית, דו"ח חדש של "הקרן להגנה על הדמוקרטיות" (FDD) מזהיר כי תוכנית הנשק הכימי של המשטר נותרה מעורפלת וזוכה לתשומת לב מועטה מדי מצד קובעי המדיניות.
הדו"ח מתפרסם בעיתוי רגיש במיוחד: ביום חמישי צפויות להתחדש בז'נבה השיחות העקיפות בין ארצות הברית לאיראן בתיווך עומאן. בתוך כך, שר החוץ האיראני, סייד עבאס עראקצ'י, הצהיר כי מדינתו נחושה להגיע ל- "עסקה הוגנת ושוויונית בזמן הקצר ביותר", תוך שהוא מדגיש כי טהרן אינה שואפת לנשק גרעיני אך לא תוותר על זכויותיה לטכנולוגיית גרעין לצרכי שלום.
חשד להפרת אמנת הנשק הכימי
על פי ממצאי ה- FDD, קיים חשד כי המשטר פנה לשימוש בנשק כימי ככלי לדיכוי ההתקוממות העממית הרחבה שהחלה בדצמבר 2025, גל מחאות חסר תקדים בהיקפו מאז המהפכה האסלאמית ב- 1979. בדו"ח מודגש כי כל שימוש בנשק כזה מהווה הפרה ישירה של התחייבויות איראן תחת אמנת הנשק הכימי עליה חתמה בשנת 1997.
אנדריאה סטריקר, סגנית מנהלת תוכנית אי-הפצה ב- FDD ומחברת הדו"ח, ציינה בשיחה עם "פוקס ניוז" כי על ארה"ב, בעלות בריתה והארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) לחקור באופן מיידי טענות אמינות בנוגע לשימוש בנשק כימי נגד אזרחים איראנים.
דריכות צבאית בשיא
הבחינה המחודשת של היכולות הכימיות האיראניות מתבצעת על רקע הערכות כי ממשל טראמפ מתקרב לנקיטת פעולה צבאית נגד תוכנית הגרעין של המשטר. הצהרות אלו מקבלות משנה תוקף בשטח: ארה"ב הגבירה משמעותית את נוכחותה הצבאית במפרץ הפרסי, כאשר נושאת המטוסים "ג'רלד פורד" הצטרפה לעשרות ספינות מלחמה אמריקאיות שכבר פועלות באזור.
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם
