
מונופול באוויר | רשות התחרות קובעת: אל-על העלתה מחירים באופן בלתי הוגן
רשות התחרות הודיעה לחברת אל על כי בכוונת הממונה לקבוע שהחברה גבתה מחירים מופרזים ובלתי הוגנים על טיסות בתקופת המלחמה, וכי נשקלת הטלת עיצום כספי מקסימלי בסך 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע.
מבדיקת רשות התחרות עולה כי בין 7 באוקטובר 2023 לסוף מאי 2024 הייתה אל על בעלת כוח שוק חריג ואף מונופוליסטי בקווים רבים, על רקע צמצום חד בהיצע הטיסות ותלות גבוהה של הציבור. נתח השוק של אל על זינק מכ-20% ערב המלחמה ללמעלה מ-70% בתוך ימים, ובחודשים הראשונים הטיסה מעל 50% מהנוסעים מישראל ואליה.
הבדיקה הכלכלית, שהתבססה על מיליוני נתוני כרטיסים ומודלים אקונומטריים, מצאה עליות מחירים ממוצעות של כ-16% (ובטווח 6% עד 31%) ביעדים המרכזיים. עוד נמצא כי גם בטיסות עם תפוסה שאינה מלאה (מתחת ל-85%) נרשמו עליות של כ-25%.
הרשות קבעה כי העליות אינן מוצדקות לגיטימית בנסיבות, וכי גביית המחירים פגעה בצרכנים במוצר חיוני, חופש התנועה, בתקופה חריגה. ההחלטה והעיצום כפופים לשימוע שייערך לאל על.
מחברת אל-על נמסר כי: "אל על דוחה מכל וכל את הטענה לפיה גבתה מחירים מופרזים במהלך המלחמה. גם אם תתקבל עמדת רשות התחרות לפיה שיעור עליית המחיר בתקופת המלחמה הינו 16% בממוצע למחלקות תיירים ופרימיום (ומדובר בנתון שגוי לטעמנו) - אין תקדים לקביעה שעליית מחיר כזו משקפת תמחור מופרז. אל על תציג את עמדתה המלאה בשימוע ובכל פורום משפטי מתאים והיא משוכנעת שעמדתה תתקבל."
נא שימרו על שפה נקייה אשר מכבדת אתכם
